A számkhja-jóga pszichológiája

A számkhja-jóga pszichológiája
Fordította: Bakos Attila és Bakos Judit Eszter Phd
Megjelenés: 2018
ISBN: 978-963-9858-29-9
Terjedelem: 220
Állapot: Új
Nyelv: magyar
Termékazonosító: 6610
Akciós ár:
Ár:3,500 Ft
Régi ár:
Régi ár:3,990 Ft

A könyv tartalmáról

A számkhja-jóga pszichológiája
 
Két gyönyörű szárnyú madár (Szuparna), az emberben testet öltött lélek és a világegyetem felsőlelke barátok (Szakhá) és társak, együtt fészkelnek a létezés fáján (Vriksa). A kettő közül az egyik, az emberben testet öltött lélek élvezettel fogyasztja e fa gyümölcsét, - élvezve és elszenvedve ennek következményeit. Míg a másik madár, a felsőlélek csupán mindent fáradhatatlanul megfigyel, ám anélkül, hogy ő maga bármit is enne.  Rig-véda 1.164.20.
A Számkhja ősi mesterei szerint e hasonlat a Buddhi, mint evilági értelem és a Purusa, mint transzcendens tudatosság bemutatása a Számkhja rendszere szerint. Eszerint Purusa csupán tanú, Száksin, aki örökké szabad, míg a másik, a fa gyümölcsét csipegető madár, az anyagi test (Saríra) és finomfizikai elme (Csitta) átmeneti rabságát elfogadó lélek. A Számkhja rendszere olyan tudást tartalmaz, melynek igazságát annak ősi mesterei saját magukon tapasztalták meg. Nem elmélkedő okfejtés, hanem a megkülönböztető értelem (Vivéka-buddhi) átélésén alapuló, tömör, tényszerű, mégis átfogó filozófiai közlés. A Számkhja eredete a távoli múltba vész, fundamentumai az ősi Véda-szövegekkel egyidőben keletkeztek. Ezért minden későbbi megértés alapjául szolgálnak, nagy mértékben fejlesztve az önálló filozofikus gondolkodás technikáját. A Számkhja filozófia egyaránt áthatotta a Buddhizmust, a Bhagavad-gítát, a Puránákat, a Vedánta-szútrát és a Patandzsáli Jóga-szútrákat is.
 

Tartalomjegyzék
Invokáció
Előszó a Számkhja-kárikához
 
Első Rész
Ísvara Krisna Muni: Értekezés a Számkhjáról
 
Második Rész
Kapila Risi: Bhágavata Számkhja-szútra
A Bhágavata-purána 3. Énekének 25 – 27. fejezetei
I. Kapila Risi: Bhágavata Számkhja-szútra
   Bhágavata-purána 25. fejezet
   Számkhja és az odaadó szeretet
II. Kapila Risi: Bhágavata Számkhja-szútra
   Bhágavata-purána 26. fejezet 1–72. versszak
   Számkhja-kozmológia
III. Kapila Risi: Bhágavata Számkhja-szútra
   Bhágavata-purána 27. fejezet
   Prakriti és Purusa
Szakirodalom
Idézett Irodalom

A szerző művei

Webáruházunk oldalain található információk, illetve termékek nem helyettesíthetik a megfelelő szakember/orvos véleményét, amennyiben egészségügyi problémája van, kérjük minden esetben forduljon háziorvosához.