Babamasszázs

Babamasszázs
Szerző: Barbara Ahr
Megjelenés: 1991
ISBN: 9637922105
Terjedelem: 59 oldal
Állapot: Antikvár, újszerű
Nyelv: magyar
Termékazonosító: 3443
Ár:
Ár:2,400 Ft

A könyv tartalmáról

Babamasszázs
 
Előszó
Mit jelent a baba intenzív gondozása?
És mi történik akkor, ha ez hiányzik? Rene Spitz, amerikai gyermekorvos és pszichiáter 164 gyermeket vizsgált meg, akik túlnyomórészt első életévükben kerültek két különböző intézetbe. Az egyik egy női fegyház csecsemőosztálya volt, ahol főleg hajadon elítélteket helyeztek el gyermekükkel. Ők ott különleges intenzitással gondoskodhattak gyermekükről és saját magukról.
A másik intézet egy olyan árvaház volt, ahol egy-egy nővér nyolc csecsemőt gondozott három hónapos koruktól. Ez volt az egyetlen különbség. A higiéniai körülmények, az ellátás és az orvosi felügyelet egyformán jó volt mindkét helyen. Bár Spitz hangsúlyozza, hogy az árvaházban rendkívüli szeretettel gondoskodó nővérek dolgoztak, a megfigyelési időszak végén mégis az alábbiakat állapíthatta meg:
Az árvaházi gyerekeknél a kórházba zártság okozta összes fizikai és pszichikai tünet megfigyelhető volt. Jóllehet a higiéniai előírásokat tökéletesen betartották, és mindent megtettek a fertőző betegségek elkerülése érdekében, a három hónaposnál idősebb csecsemők rendkívül fogékonyak voltak mindenféle fertőzésre és megbetegedésre. Alig volt olyan gyermek, aki nem kapott középfülgyulladást, bárányhimlőt vagy ilyen-olyan bélfertőzést.
Ezzel szemben a fegyház csecsemőotthonában az anyák felügyelete mellett nevelkedő gyermekek egészsége és szellemi fejlődése rendkívül jó volt. Spitz ezt így foglalja össze:
A csecsemőotthonban minden gyereknek egy olyan "potenciális" anya áll rendelkezésére, aki mindent megad neki, amit egy jó anya meg szokott adni gyemekének. Az árvaház azonban sem anyát, sem pótmamát nem ad a gyermeknek, hanem csupán egy nővér gondoskodásának egynyolcadát.
Még napjainkban sem tulajdonítanak kellő jelentőséget ennek a régóta ismert tapasztalatnak. Ezeket a megfigyeléseket negatív példaként szeretném említeni, hogy jobban kidomborodjék a szükséges gondoskodás és meghittség, végső soron az ősbizalom fontossága.
Egy újszülöttnek szavakkal is elmesélhetném iránta érzett szeretetemet, ez azonban nem sokat használna neki. Csak bőrének érintésével tudok kellően gondoskodni róla és meghittséget sugározni felé. Gyakran már az is segít, ha az anya meleg kezét gyermeke hasikájára fekteti. Ez érintőingert vált ki és pszichésen megnyugtat.

A szerző művei

Webáruházunk oldalain található információk, illetve termékek nem helyettesíthetik a megfelelő szakember/orvos véleményét, amennyiben egészségügyi problémája van, kérjük minden esetben forduljon háziorvosához.