Növényi eredetű méreganyagok és mérgezések állatokban

Növényi eredetű méreganyagok és mérgezések állatokban
Szerző: Dr. Lehel József, Dr. Vetter János
Megjelenés: 2008
ISBN: 9789630640442
Terjedelem: 358
Állapot: új
Nyelv: magyar
Termékazonosító: 6527
Ár:
Ár:7,000 Ft

A könyv tartalmáról

Növényi eredetű méreganyagok és mérgezések állatokban
Növényi mérgezésekkel foglalkozó hasonló jellegű kiadvány 1985-ben jelent meg dr. Haraszti Ede, a Növénytani Tanszék professzora gondozásában. Az elmúlt 20 év alatt az ismeretanyag bővült, újabb és újabb mérgező anyagokat mutattak ki a vadon termő, a szoba- és a kerti vagy akár a termesztett növényekből is.
A könyv elsősorban azokat a növényeket és az általuk okozott mérgezéseket mutatja be, melyek gyakrabban szerepel(het)nek kórokként az állatorvosi gyakorlatban. Természetesen az ismertetett fajoknál sokkal több növény idézhet elő toxikózist kedvtelésből tartott és haszonállatainkban.
Az 1. fejezetben a fitotoxinok kerülnek ismertetésre. A kémiailag változatos szerkezetű fitotoxinok közül a kifejezet-ten toxikus alkaloidokat, glikozidokat, szaponinokat, fitoösztrogéneket és toxalbuminokat mutatják be a szerzők részletesebben.
A 2. fejezetben általános gyógykezelési irányelvek kerülnek ismertetésre az alkalmazható gyógyszerhatóanyagok felsorolásával. Gyorsan változó világunkban a felhasználható gyógyszerek száma és köre naponta változik. Ennek ellenére a hatóanyagoknál, a teljesség igénye nélkül, megadtak egy-egy törzskönyvezett állatgyógyászati- és humán törzskönyvezett készítményt.
A 3. fejezetben a mérgező növények a fő, károsított szerv, illetve szerv-rendszer szerint kerülnek csoportosításra, ezen belül külön-külön kiemelve a vadon termő, a termesztett, illetve a szoba- és kerti növénye-ket. A könyvbe több mint 100 növényt vettek fel. Az egyes növényi eredetű mérgezéseknél kitértek az adott növényre és rokon fajaira, a fito-toxinokra, megadva, hogy azok a növény mely részében találhatók elsődlegesen, a lehetséges klinikai tünetekre és a gyógykezelési lehetősé-gekre, valamint a növény felismerését könnyítendő csaknem valamennyi fajról színes fényképet is bemutatnak.
A könyv részben a graduális képzésben, részben pedig a posztgraduális szakképzésekben (toxikológus, kisállatgyógyász) használható, ugyan-akkor a gyakorló állatorvosok munkáját is segíti, és hasznos lehet más, a területen vagy határterületen dolgozó kolléga vagy más érdeklődő számára is.

A szerző művei

Webáruházunk oldalain található információk, illetve termékek nem helyettesíthetik a megfelelő szakember/orvos véleményét, amennyiben egészségügyi problémája van, kérjük minden esetben forduljon háziorvosához.