A test, a lélek és a daganat Bevezetés az onkopszichológiába

A test, a lélek és a daganat Bevezetés az onkopszichológiába
Szerző: Dr. Riskó Ágnes
Megjelenés: 1999
ISBN: 963 408 128 2
Terjedelem: 98 oldal
Állapot: Új
Nyelv: magyar
Termékazonosító: 3449
Ár:
Ár:1,650 Ft

A könyv tartalmáról

A test, a lélek és a daganat  Bevezetés az onkopszichológiába
 
Igazi hézagpótló munkáról van szó – magyar nyelven még nem született hasonló összeállítás, amely összefoglalja a daganatos páciensek lelki megértésével és kezelésével kapcsolatos tennivalókat. Szerzője alapos szaktudással és széles körű gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. Megismerhetjük a betegek sokszor lelki bénultsághoz vezető tehetetlenségét saját betegségükkel szemben, olvashatunk agresszív magatartásformákról és a környezet eltorzult reakcióiról. Elénk tárul a beteget körülvevő szakemberek pszichikai veszélyeztetettségének problémája. Tanácsokat kapunk arra nézve, miként lehet kivédeni a kiégési szindrómát. Bőséges utalást találhatunk az egyes kezelési módszerek (sebészet, sugárkezelés, gyógyszeres terápia) mellékhatásainak lelki következményeiről és azok elhárításáról. A középpontban mindig az a beteg áll, aki azt igényli, hogy az ápolószemélyzet ne csak megértse nehézségeit, hanem át is vállalja problémái megoldásának jelentős részét. A jegyzet minden egyes sora tükrözi annak szükségességét, hogy e betegek sorsa, életminősége ezen az együttműködésen alapszik.
Korunk egyik legrettegettebb betegsége a rák, olyannyira, hogy a tőle való patológiás félelemnek külön nevet adtak: carcinophobia. A könyv, bár elsődleges célja a betegeket ápoló személyzet figyelmének felhívása a rák pszichológiai oldalára, hasznos lehet mindenkinek, aki jobban meg szeretné ismerni, hogy milyen érzelmi terhekkel kell egy rákos betegnek szembenéznie, meg szeretné érteni beteg ismerősei viselkedését, vagy az orvosét, aki nap mint nap ilyen betegekkel találkozik.
A rák legádázabb veszélye talán az a legendahalmaz, amely az emberek fejében ezzel a betegséggel kapcsolatban él. Az emberek nagy része sok információval rendelkezik a rákkal kapcsolatban, ám ezek gyakran szétszórtak, anekdotikusak és sokszor eltúlozzák a betegség gyógyíthatatlanságáról való vélekedéseket. Tudta-e Ön például, hogy létezik egy, a rákbetegségre hajlamosító személyiség? Hogy egyes életeseményeknek, mint például a tárgyvesztéses traumáknak daganatkeltő hatása lehet? Hogy a mustárgáz egyik származékának daganatellenes hatása van?

A rákos betegekkel való foglakozás jelentősége egyre nő a magyar társadalomban, egyrészt azért, mert a daganatos betegek is többen lesznek, másrészt pedig ma már látjuk, hogy komoly hibát követnénk el, ha azt hinnénk, hogy egy betegséget csupán a test gyógyításával meg lehet szüntetni. A könyv több oldalról is rámutat, hogy nagyon fontos (lenne?) az orvostudományban a holisztikus szemlélet, és ennek érdekében a rákos betegekkel foglalkozó teambe hasznos lenne pszichológusok és pszichiáterek bevonása is.
A rákos megbetegedéseknél azért is kiemelten fontos a pszichológiai gondozás, mert a köztudatban mint gyógyíthatatlan betegség él és ezért gyakran nehéz rávenni azokat a betegeket is a kezelésre, akik egyébként jó eséllyel felépülnének. Szintén problémát jelent, hogy a rák nagyon hosszú lefolyású lehet, és ezalatt a beteg végig fenyegetettség-érzéssel küzdhet, sokszor halálfélelemmel is szembe kell néznie. Ezek mind óriási terhet jelentenek a személy számára. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a rákos betegek egy része szorongóbb, megküzdési stratégiájuk rosszabb, mint az egészséges embereké, akkor könnyen belátható, hogy a pszichológiai segítség elengedhetetlen az onkológiai (daganatos betegekkel foglalkozó) osztályokon.
A könyv röviden áttekinti a daganatos betegségek gyógyításának történetét, és érdekes problémakört vet fel azzal kapcsolatban, hogy miként közölje az orvos a betegség tényét. A mai gyakorlatban elterjedt, hogy a beteggel közölni kell a diagnózist, ám a legtöbb orvost nem készítik fel erre, gyakori a bizonytalanság, hogy hogyan viszonyuljanak az ilyen betegekhez. A későbbiekben is problémát jelenthet az orvos-beteg kapcsolatban az őszintétlenség, ami a kezelés hatékonyságát ronthatja, illetve egyenesen visszautasításához vezethet. Azonban, mint mindig, az éremnek itt is két oldala van: az orvosra és a gyógyító team többi tagjára is nagy érzelmi terheket ró a rákos betegekkel való foglalkozás. Ez végső soron a segítő szakmában oly gyakori kiégés (burnout) jelenségéhez vezethet, aminek megelőzése nemcsak pszichoterápiával lehetséges, hanem a mindennapokban történő kis változtatásokkal is, nagyobb odafigyeléssel.
A betegek számára maga a kórházba kerülés és a terápia is jelentheti extra stressz forrását a betegségen túl, amire érdemes odafigyelni, hisz a stressz magában is feltételezetten rákkeltő. Fontos a betegek tájékoztatása, és nem kevésbé a megértő odafordulás, valamint az emberi méltóság megőrzése is.

A könyv nagyon hasznos tanácsokat tartalmaz mindenki számára, aki onkológiai osztályokon dolgozik, akinek daganatos beteg ismerősei, esetleg rokonai vannak, vagy aki egyszerűen csak meg szeretné érteni, milyen gondolatai vannak egy olyan embernek, akinek a saját elmúlásával nap mint nap szembe kell néznie.

Bevezetés

Az onkopszichológia kialakulásának története

Pszichoszomatika és a daganatos betegség

A betegközpontú gyógyítás feltételei

A holisztikus szemlélet

A biopszichoszociális modell

A kórház

A kórház, mint totális intézmény

Az onkológiai osztály pszichológiai légköre

Lelki reakciók a kórházi felvételre

Az onkológiai beavatkozások, kezelések pszichológiai vonatkozásai

Sebészet

Sugárterápia

Kemoterápia

Csontvelő-transzplantáció

A daganatos beteg

A megelőzés és a szűrővizsgálatok legfontosabb pszichológiai sajátosságai. A halogató magatartás

A kivizsgálásra, a diagnózis közlésére adott leggyakoribb normális és kóros lelki reakciók Várakozás a vizsgálati eredményekre

A diagnózisközlés lelki vonatkozásai

A beteg személyiségének, küzdőképességének jelentősége a diagnózisközlési folyamatban

A daganatos betegséghez alkalmazkodás főbb formái

Az alkalmazkodás stádiumai

A nem megfelelő alkalmazkodás

A visszaesés lelki hatásai

Az orvos

Miért szükséges speciális felkészültség az onkológiai ellátásban?

Az orvos-beteg kapcsolat sajátosságai az onkológiában

A klinikai pszichológus/pszichiáter feladatai, lehetőségei a daganatos betegek kivizsgálása, komplex terápiája és rehabilitációja során

A daganatos betegeknél alkalmazható főbb pszichológiai módszerek

A nővér

Az onkológiai szaknővér sajátos nehézségei

A „kiégés” tünetcsoportja

Miért keresnek alternatív (természetgyógyászati) kezeléseket a daganatos betegek?

A daganatos beteg fájdalma

A fájdalommal kapcsolatos főbb pszichológiai jelenségek

A fájdalom típusai daganatos betegeknél

A fájdalom kezelésének pszichológiai szempontjai

A daganatos beteg életminősége

Az életminőség fogalma

A gyakoribb panaszok pszichés vonatkozásai

Szorongás és depresszió

Alkalmazkodási zavarok. A Damoklész kardja szindróma

Kognitív (megismerési, gondolkodási) zavarok

Pszichotikus tünetek

A pszichoszociális megismerés

Az úgynevezett team-stressz

Az egyéni pszichoterápia

Csoportterápiák

A kognitív-magatartásterápiás módszerek

Pszichoanalitikusan orientált egyéni pszichoterápia

A testi terápiák

Bálint csoport

A daganatos betegek rehabilitációjának főbb elvei

A haldoklók sajátos lelki nehézségei

Védekező mechanizmusok a haldoklónál

Az „ősbizalom” kérdése

A terminális állapot gondozása

A haldokló családja

A szerző művei

Webáruházunk oldalain található információk, illetve termékek nem helyettesíthetik a megfelelő szakember/orvos véleményét, amennyiben egészségügyi problémája van, kérjük minden esetben forduljon háziorvosához.